Den enda personen som kan förändra ditt liv är du.

Jag är oerhört tacksam över den fantastiska sjukvården Sverige erbjuder oss medborgare. Staten står för kostnaderna i stor utsträckning och jag har aldrig någonsin känt en rädsla över att inte ha råd med sjukvård. Jag har ofta känt mig väl bemött av sjukvården. jag har träffat duktig rehabiliterings-personal, barnläkare, fysioterapeuter och sjuksköterskor. Tyvärr har jag också blivit misstrodd av sjukvården under min utredning. Vissa trodde att det satt i mitt huvud, att jag var en lat tonåring som hittade på mina smärtor. Men från dagen då jag fick min diagnos har jag alltid känt mig väl omhändertagen.

Men hur mycket hjälp jag ändå fått av den svenska sjukvården. Hur mycket mediciner, rehabilitering och vattengymnastik jag gått på. Så har ingenting hjälp mig så mycket som mig själv. Min egen inverkan på min hälsa är det som gjort mig friskare. Hur mycket hjälp vi än kan få av läkare och sjukhuspersonal, så måste vi själva steppa in och ta ansvar över vår egen hälsa. Absolut kan sjukvården hjälpa oss i rätt riktning. Men det är upp till oss att förvalta det vi har och göra det bästa av situationen. Jag började må som bäst när jag tog ansvar att läsa på om min sjukdom, om hur andra har gjort för att må bättre och gjorde konkreta förändringar i mitt liv.

Du är den enda personen som i störst utsträckning kan hjälpa dig själv. Det är i slutendan du som har ansvaret över hur du vill må. Såklart behöver många hjälp och stöd från sjukvården och måste lägga sitt öde i deras händer. Vi är många som är beroende av sjukvårdssystemet och tack vara det mår bättre. Det är fakta som vi redan förstått. Sjukvården är nödvändig. Alla kan inte komma ifrån det. Men, detta lyfter inte bort ansvaret från individen. Du kan göra egna förändringar i din livsstil som kommer hjälpa dig att må bättre. Jag tycker verkligen att man bör se över sin livsstil och försöka göra små förändringar. Viss av oss måste äta mediciner och kommer aldrig bli medicinfria. Men jag vet hur lätt det är att förlita sig på sina mediciner och tänka att de kommer hjälpa mig att leva ett drägligt liv. Att det inte är någon idé att försöka ändra sin livsstil till mer hälsosam. Men du kan alltid ge din kropp bättre förutsättningar genom att skapa en hälsosam livsstil som ger dig chansen att må bättre.

Annars då, vad gör jag nu för tiden förutom att skriva blogginlägg om hälsa? Just nu tränar jag väldigt mycket och allsidigt, samt jobbar på min kommande e-bok om min resa från sjuk reumatiker till medicinfri livsstilsaktivist. Som jag hoppas ska kunna hjälpa fler att göra den resan jag har gjort! Ni kan läsa mer här om min kommande e-bok här! 🙂

En kommentar till “Den enda personen som kan förändra ditt liv är du.”

  1. Hej Lina. Har precis hittat din blogg o känner mig verkligen inspirerad. Tänk att en kvinna som är en bit in på andra sidan livslinjen kan bli så inspirerad av en ung kvinna. Precis som du gillar jag struktur o planering. Dock brukar det för mig stanna där. Är en mkt bekväm människa. Efter en längre sjukdomstid (visserligen några år sedan) har jag haft det mkt svårt att komma igång igen. Det blir det nödvändigaste. Arbete o livet sedan orkar jag inte mer. Klok nog att förstå att om jag kommer igång m rörelse o med hjälp av energigivande kost så kommer orken. Men sitter fast i en spiral/ ett hjul just nu. Kroppen signalerar på olika sätt att den vill få bättre förutsättningar att vara ett väl fungerande redskap åt mig. Men som bekväm person är det svårt att sätta ner foten. Just nu sitter jag hemma med en förkylning men sedan vill jag försöka IGEN. Jag är HELT otränad. Men vill verkligen få ut mer av livet. Har en känslig mage så kostomläggning får gå varsamt fram. Har du tips på hur en person som jag (och vi är mååånga) kan komma igång? Ser verkligen fram mot när din ebok kommer ut i framtiden. Lycka till, L

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *