Lyssna på din kropp när du är sjuk.

Just nu går jag igenom en jobbigt tid med min träning och kost, och tänkte därför prata om det här. Jag tror nämligen kanske fler kan känna igen sig i hur jag känner och mår just nu. Jag har nämligen varit för sjuk för att träna. Den här veckan blev jag sjuk igen (var sjuk för två veckor sen) och detta är väldigt olikt mig. Jag brukar sällan bli sjuk och håller mig frisk större delen av året. Det är väldigt olikt mig att bli sjuk två gånger på en månad och att jag blir så pass sjuk så jag inte kan träna. Att inte träna när man är sjuk tycker jag är en självklarhet när jag pratar träning med andra, men svårt att hålla själv. Egentligen finns det inga fördelar med att träna när du har halsont och feber, som jag lidit av nu. Din kropp är redan utsatt av virus som den behöver kämpa emot. Du behöver inte slita mer på kroppen och organen genom att utsätta den för ännu mer nedbrytande aktivitet. Med största sannolikhet kommer du bara göra dig sjukare under en längre period.

Men jag tycker det är väldigt ångestladdat att ställa in träningspass på grund av att jag är sjuk. Jag mår jättedåligt av att behöva avboka gruppträningspass, ställa in träningsdejter och behöva boka av ridpass i stallet. Jag blir så besviken på min kropp som inte orkar, men framförallt känns det som att jag fegar ur och är en mes. Att jag egentligen inte är så sjuk, jag borde orka träna. Annars kommer allting jag jobbat mot senaste månaderna gå förlorat om jag inte tränar på 4-7 dagar. Det känns som all träning jag gjort innan jag vart sjuk har varit förgäves. Den räknas inte längre och jag kommer börja om på noll efter min sjukperiod.

Det som händer med mig när jag behöver, med mycket motstånd, ställa in träningen för att jag är för sjuk för att ta mig till gymmet är att min motivation sjunker ner till botten. Jag blir så omotiverad till min hälsosamma livsstil där jag fokuserar på antiinflammatorisk kost när jag är sjuk. jag börjar ifrågasätta min livsstil: Varför äter jag såhär nyttigt och lägger så mycket tid på kost och träning? Varför inte bara skita i allt och äta skräp, jag blir ju ändå sjuk fast jag försöker vara hälsosam.

Så när jag blir sjuk blir jag omotiverad till min livsstil vilket leder till att jag sparkar bakut. Under dagarna jag är sjuk äter jag skit, äter alldeles för mycket och ger inte alls min kropp förutsättningarna för att bli frisk. Såhär blir det varje gång jag är sjuk och jag blir så arg på mig själv att jag misshandlar min egen kropp när den är som svagast. Egentligen borde jag boosta mitt immunförsvar ännu mer när jag är sjuk och ge den ännu mer näringsrik och hälsosam mat. Istället trycker jag i mig glass, chips, och godis för att jag tycker synd om mig själv som inte är frisk nog att träna. Verkligen en ond spiral som jag sätter mig själv i.

Den här veckan blev jag sjuk med feber och halsont under tisdagen. På grund av det fick jag vara hemma från jobbet halva tisdagen och hela onsdagen. Gick till kontoret torsdag och fredag, men då var jag riktigt trött när jag kom hem så ville egentligen bara sova. Jag fick även ställa in gympass, löppass och ridpass. Sen var det bara att glömma sista chansen att åka skidor innan Tjejvasan. Värst tycker jag det är att ställa in ridpassen, för då behöver jag även ställa in stalltjänsten (rider jag hjälper jag till att ta in hästar och fodra). Jag har haft ångest hela veckan över att jag inte kunnat träna någonting. Jag har känt mig trött och sliten vilket jag också får ångest över. Så sedan i tisdags tills idag lördag har jag haft förkylningssymptom och under dessa dagar har jag ätit mat jag egentligen inte brukar äta. Mycket godis, chips, glass och snabba kolhydrater. Verkligen inte en antiinflammatorisk kost.

Jag önskar verkligen att utebliven träning inte var så ångestladdat för mig som det är. Men nu är jag ärlig mot er läsare och berättar hur jag verkligen känner. Jag önskar att jag kunde vara lite mer cool och ta detta med en klackspark. Njuta av att låta kroppen bara vara och inte vara så strikt med kosten. Men jag är inte där i dagsläget, utan jag hoppas kunna nå dit en dag. Framförallt för min egen skull så jag slipper få så mycket ångest varje gång jag är sjuk. Tur det inte händer allt för ofta!

Det är under sjukdom min motivation för min hälsosamma livsstill fallerar. Annars brukar jag alltid känna mig motiverad att äta bra och träna. Jag älskar att få botanisera i kost- och träningsupplägg; Ge min kropp allt den mår bra av och hålla mig till min plan. Men när jag blir sjuk är det som att ingenting betyder någonting längre. Jag är ju ändå sjuk, så jag kan ju lika gärna skita i kosten och äta allt som jag egentligen mår dåligt av att få in i systemet. Jag är väldigt ”allt eller inget” som person. Antingen ska jag träna jättemycket och äta strikt kost, eller så ska jag, när jag är sjuk, inte träna alls och äta allt som finns i matbutiken plus lite till. Jag tycker väldigt synd om mig själv när detta händer och då ökar ångesten. Detta är ett beteende jag inte är stolt över. Men just nu är det såhär jag reagerar och vill vara ärlig med det. Jag vill träna fast jag är sjuk. Där har jag turen att jag har en sambo som bromsar mig när jag behöver vila. För hade inte han sagt åt mig att ligga i sängen hade jag nog tränat ändå och förstört ännu mer för mig själv.

Är det fler som känner såhär? Eller är det bara jag som får sådan tokångest av att bli sjuk? Just nu känner jag mig ganska ensam i mina känslor och blir så frustrerad över hur jag dels känner men även hur jag agerar. Varför måste jag blir så svart eller vit? Varför måste jag trycka i mig dålig mat bara för att jag inte kan träna? Nästan som att jag vill passa på att äta saker som man ska tycka om, men som jag egentligen inte vill äta när jag är frisk och har mina tränings- och matrutiner. Om ni är fler som känner som jag gör, kommentera jättegärna och berätta hur ni känner och om ni har några tips på hur ni behåller motivationen fast ni blir sjuka. Skulle vara så underbart att få lite tips och feedback när jag själv känner mig sämst i världen på att upprätthålla den livsstill som jag förespråkar.

Detta blev ett väldigt ärligt och uppriktigt inlägg där jag verkligen visar mina svagheter. Många uppfattar nog mig som otroligt motiverad hela tiden genom den här bloggen. Men ibland faller även jag ner i svackor. Vill bara berätta det då kanske fler känner igen sig.

2 reaktioner till “Lyssna på din kropp när du är sjuk.”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *