5 frukosttips jag använder regelbundet.

Jag har fått frågan vid ett par tillfällen om inte jag kan dela med mig utav vad jag äter till frukost. Det gör jag så gärna för frukost är bland det bästa jag vet! Nu bör jag nog berätta att jag äter bara frukost tre gånger i veckan och kör periodisk fasta övriga fyra dagarna. Hur jag gör det, varför och hur detta kombineras med min träning kommer jag berätta i ett annat inlägg. Nu ska vi fokusera på det roligaste ämnet någonsin: FRUKOST!

Nedan kommer jag presentera mina 5 vanligaste frukostar som jag regelbundet använder mig utav som är inspirerade av den antiinflammatoriska kosten. Allt som ingår i dessa frukostar är kanske inte riktigt 100% antiinflammatoriskt. Men något ni kommer lära er i den här bloggen är att jag äter en antiinflammatoriskt baserad kost. Inte 100% för det fungerar inte för mig.

Acaibowl

Jag äter Acaibowl ungefär 1 gång i veckan och jag tröttnar aldrig på det. Jag skulle kunna dra till med att jag varierar min topping beroende på humör men knappt sker ens det. Jag brukar oftast köra samma typ av topping beroende på vad som finns i skafferiet. Här kommer mitt recept på hur jag gör min Acaibowl:

Acai-mixen:

  • 1 Banan
  • Ungefär 100 gram hallon
  • 2 matskedar acaipulver
  • 1 tesked kanel
  • Havremjölk efter hur tjock konsistens du vill ha.

Toppingen:

  • Hallon
  • Jordnötssmör
  • Hampafrön
  • Solroskärnor
  • Pumpakärnor
  • Kokosflingor
  • Chiafrön
  • Ibland Gojibär om det finns hemma.

Mixar ihop min acaibowl i en mixer, slänger på toppingen och avnjuter direkt. Kan aldrig vänta på en acaibowl, den slukas alltid på direkten.

Avokado-toast med pocherat ägg

Den dagen jag upptäckte hur man kan pochera ägg hemma förändrades mitt liv. Mitt tips är att koka upp rikligt med vatten i en kastrull, ha i en skvätt äppelcidervinäger och sedan röra om kraftigt så det bildas en virvel. Knäck i ditt ägg i det kokande vattnet. Jag brukar inte ha full effekt på plattan så vattnet kokar våldsamt utan lite lugnare vatten. jag tar sedan upp ägget efter nån minut med en hålslev. Du behöver:

  • En skiva mörkt fullkornsbröd
  • En liten avokado
  • Ett ägg
  • Pressad citron
  • Örtsalt
  • Vanligt salt
  • Svartpeppar
  • Chiliflakes

Brödskivan rostar jag försiktigt, inget ska bli bränt. Avokadon mosar jag tillsammans med saften från citron. Jag brer avokadomoset över brödskivan och adderar örtsalt. Sedan placerar jag mitt pocherade ägg på avokadon. Avslutar med lite salt och peppar på själva ägget, sedan lite chiliflakes.

Chiapudding med toppning

Chiafrön är väldigt rika på protein, omega 3 samt fibrer! Ett riktigt superfrö som verkligen inte skall underskattas. Det enda knepiga med receptet för chiapudding är vilken konsistens du föredrar på dina chiapudding. Jag föredrar min lite fastare. Men prova dig fram och se hur mycket mjölk du skall använda!

Puddingen:

  • 3 msk chiafrön
  • 1,5 dl havremjölk eller kokosmjölk
  • 1 tsk kanel

Topping:

  • Hallon
  • Jordnötssmör
  • Hampafrön
  • Solroskärnor
  • Kokosflingor

Jag gör alltid min chiapudding kvällen innan så den kan avnjutas dagen efter. Ibland byter jag ut kanelen mot kakao! Toppingen lägger jag på vid servering.

Chiagröt Overnight med Saffran

Havregrynsgröt ska aldrig underskattas! Så gott och mättande. Jag gör alltid min ”overnight-style”: jag låter grynen svälla under natten i en skål så behöver jag inte koka den. Tycker den blir lika god okokt som kokt! Detta recept har min träningskompis Annie inspirerat mig att testa:

Gröten:

  • 1 dl havremjölk
  • 1 dl fiberberikad havregryn
  • 1 msk chiafrön
  • 1/2 paket saffran (0,25 g)
  • 1 nypa kanel
  • 1 nypa salt

Topping:

  • Lingon
  • Jordnötssmör
  • Hampafrön
  • Solroskärnor
  • kokosflingor

Gröten blandar jag ihop i en glasburk eller skål på kvällen så är den redo dagen efter. Jag adderar toppingen när jag skall äta chiagröten.

Havrepannkakor

Världens bästa Karin som tipsade mig om Food Pharmacy boken har gett mig detta underbara recept på busenkla havrepannkakor. De är enkla, de är goda och jag tröttnar aldrig på dessa:

Pannkakor:

  • 1 dl fiberberikad havregryn
  • 1/2 dl havremjölk
  • 1 ägg
  • 1 tesked kanel
  • Kokosfett att steka i

Topping:

  • Hallon
  • Jordnötssmör
  • kokosflingor

Blanda din pannkakssmet och klicka ut smeten i tre pannkakor. Detta blir en portion. Jag steker alltid i kokosfett och smaksätter alltid mina pannkakor med kanel. Vissa kan vilja ha en nypa salt i också. Så smarriga och lättlagade!

Tyvärr hittade jag inte en bild på mina havrepannkakor så får bli en bild på ett par veganska pannkakor från Sthlm Raw istället 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *