Kosten i tider av Covid-19

Jag har nu jobbat hemifrån i 6 veckor och tillsammans med min sambo har vi mestadels hållit oss hemma. Vi besöker inga restauranger eller caféer utan vi lagar all mat hemma. Under denna tid har kosten gått igenom lite olika faser. Men återkommande inslag av acceptans blandat med motivation under dessa veckor.

Fas 1 – Bunkra.

I starten av denna märkliga tid av pandemi bunkrade vi upp skafferiet med lite extra mat med lång hållbarhet. Dessa nudelpaket, pastaförpackningar och diverse gryn fullföljde inte riktigt sitt uppdrag utan i ren tristess under långa telefonmöten konsumerades dessa mängder med mat. Något vi båda märkte ganska snabbt var att veckohandlings-budgeten höjdes under corona-pandemin och vi äter mer och oftare när vi är hemma. Min kaffe-på-stan konsumtion tog sig i stället i uttryck i hemmet och inga lunch-sallader inhandlades. Så på så vis flyttades dessa pengar in i budgeten för veckohandling. I och för sig har jag alltid varit en stark matlåde-innehavare, men den där lunchen nån gång i veckan som unnades i sällskap av en kompis drogs snabbt in. Snacks-ätandet ökade dock, dramatiskt. Inte nödvändigtvis till något onyttigare, men oftare fanns det ett påtagligt sug av att stoppa något i munnen.

Fas 2 – stressad och ur form.

Hade en stressig start på coronapandemin gällande jobb så hade lite dålig rutin på kosten. Åt maten stressad, lite onyttigare än vanligt men inte superdåligt. Hade problem med magkatarr så tränad inte, försökte vila mellan jobbvarven.

Fas 3 – motivation och ta vara på tiden.

Stressen lade sig och jag började känna mig piggare och friskare. Träningen började rulla på, höll mig aktiv under dagarna mellan jobbpassen och mycket motivation till att äta bra. Tränat dagligen, promenerat dagligen och ätit bra och hälsosam mat. Sen på fredagar har jag ätit fredagssnacks, det har tagits en glasspinne från frysen då och då. Samt nån gång i veckan lite smågodis eller choklad. Jag har även druckit vin, bubbel eller tagit en öl när jag känt för det. Men överlag håller jag en god kosthållning. När jag väljer att äta chips eller ta ett glas vin gör jag det för att jag är sugen. Det handlar inte om att tillåta sig och att unna sig, det handlar om att leva ett balanserat liv.

Nu försöker jag äta en hälsosam frukost, lunch samt hyfsat hälsosam middag. Sen kan det bli ett snacks eller en efterrätt som inte är så hälsosam för kroppen, men härlig för själen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *