Lyxig men enkel vardagsrätt: Butternut-mos med stekta trattkantareller.

Jag upptäckte pumpan, och framförallt Butternut-pumpan förra året och är helt såld på denna underbara delikatess! Jag använder den i soppor, rostar den i ugnen eller som igår: Gjorde ett underbart mos! Jag hade torkade trattkantareller i mitt skafferi som min mor plockat. Dessa blötlägger jag kvällen innan så sväller de till vanliga svampar. I kylen fanns grönkål som behövde ätas upp. Så dessa komponenter slängde jag ihop. Denna rätt var enkel att laga och smakade så lyxigt och gott! Du behöver:

3-4 portioner:

1 stor Butternut

0,75-1 dl havremjölk

1 msk växtbaserat ”smör”

4 stora kvistar grönkål

Ca 1 liter trattkantareller, jag brukar ta lite mer J

1 dl solroskärnor

1 dl mjölksyrad rödkål

1 msk kokosfett

Salt

Peppar

Örtsalt

Balsamico för garnering

OBS: Solroskärnor och balsamico är inte särskilt antiinflammatoriska jämfört med de andra ingredienserna. Jag äter inte strikt antiinflammatorisk kost utan äter ”mestadels” antiinflammatoriskt. Äter du strikt råder jag dig att ta bort balsamico och byta ut solroskärnorna till ett bättre alternativ. Kanske krossade mandlar?

Såhär gör du:

Koka upp en stor kastrull med vatten och addera lite salt. Tärna din butternut och lägg i den i vattnet. Låt pumpan koka på medelvärme tills den är mjuk rakt igenom.

Ta fram en torr stekpanna. Lägg i solroskärnorna (eller mandlarna) i stekpannan tillsammans med lite salt. Rosta dessa på svag värme så de får lite färg men de får absolut inte brännas. När du är nöjd med rostningen, häll upp kärnorna i en skål.

Nu lägger du i kokosfettet i stekpannan samt svampen och grönkålen. Stek dem tills svampen och grönkålen fått mjukna och vattnet från svampen avdunstas. Men inget skall brännas. Krydda med salt och peppar.

Häll av vattnet från pumpatärningarna och låt pumpan vara kvar i kastrullen. Addera smör och havremjölk och ta lite mindre havremjölk om du vill ha fastare konsistens, annars lite mer. Brukar ta ca 0,75-1 dl havremjölk. Krydda med salt, svartpeppar och örtsalt. Mixa med stavmixer tills moset har en slät konsistens.

Ta fram en djup tallrik. Lägg upp moset och svampfräset. Toppa med mjölksyrad rödkål, dina rostade solroskärnor och balsamico om du vill ha det. Klart!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *