Recept på antiinflammatorisk grön smoothie.

Den vanligaste frågan jag fått sedan jag startade min blogg är hur jag gör mina gröna smoothies. Mitt recept har utvecklats under 2018 och nu har jag nått ett förfinat recept som jag kör varje vecka. Jag vill att min gröna smoothie skall vara proppfull av antiinflammatoriska ingredienser. Jag vill också att den ska ha lite sötma från frukt samt hetta från starka kryddor. Denna smoothie dricker jag ungefär 4 gånger i veckan och jag brukar ta den som ett mellanmål på eftermiddagen. Observera, jag mäter aldrig särskilt noga utan kör mycket på känsla. Men här nedan kan ni se ungefär hur mycket jag tar av varje ingrediens:

2 stora glas smoothies:

  • 1 banan
  • 2-3 deciliter frusen mango
  • 2-3 stora kvistar grönkål
  • 1 centimeter färsk ingefära
  • 1 medelstor avokado
  • 2 matskedar pressad citron
  • 2 matskedar äppelcidervinäger
  • 1 tesked ”green mix” (vetegräs, spirulina och mynta)
  • 1 tesked ”ren” spirulina
  • Svartpeppar
  • Kanel
  • Chili flakes
  • Cayennpeppar
  • Gurkmeja (ibland kör jag pulver, ibland 1 centimeter färsk
  • 4 deciliter vatten, beroende på hur tjock du vill ha din smoothie

Allt detta slänger jag i mixern och sedan full effekt tills smoothien är jämt mixad. Jag häller upp smoothien i två shakers som jag ställer i kylen, som jag sedan tar med mig till jobbet. Jag försöker inte göra fler än 2 smoothies åt taget eftersom de tappar lite grann i näring när de står i kylen. Hellre att jag får göra flera gånger. Jag tänkte gå igenom valet av ingredienser nedan, för varje ingrediens fyller en viktig funktion för mig:

Bananen är en jättebra kolhydratkälla och jag väljer alltid en lite grönare banan så den har högt fiberinnehåll och lägre sockerinnehåll. Jag har upptäckt under mina experiment med kosten att jag behöver en hälsosam källa till fett i mina måltider för att hålla mig mätt längre. Avokado är ett jättebra alternativ för att få i sig hälsosamma fetter. Mango ger sötman jag vill ha i min gröna smoothie, det gör att jag inte blir sugen på sötsaker under eftermiddagen.

Grönkålen innehåller en antioxidant som heter lutein och den sänker låggradig inflammation i kroppen. Det är en långsam typ av inflammation som ofta pågår under en längre tid i det tysta. Inflammationen angriper celler och organ, och den drabbade kan gå länge med pågående inflammation utan att märka av det. Men tillslut uppenbarar sig inflammationen i allvarliga sjukdomar så som hjärt- och kärlsjukdomar och Alzheimers.

Ingefära är en antiinflammatorisk krydda och jag föredrar att använda färsk i min smoothie. Den pressade citronen är en bra källa till c-vitamin och äppelcidervinäger innehåller både vitamin C och B samt hjälper kroppen att ta upp mineraler.

Denna ”green mix” råkade hamna i min shoppingkorg när jag beställde hem hälsokost på nätet. Ett jättebra pulver att ha i smoothie som innehåller spirulina, vetegräs samt mynta. Sedan adderar jag lite extra spirulina då den är en riktig superfood! Visste ni att spirulina är det livsmedel från växtriket som innehåller mest protein per gram? Dock tar smaken över väldigt mycket så var försiktig med mängden. Kanel är en trogen antiinflammatorisk krydda och jag köper alltid ceylonkanel vilket är ”äkta kanel”. Den kanel du köper på ica-butiken är inte riktig kanel, och i stora mängder blir den levertoxisk. Jag köper min kanel från hälsokostbutiken och då behöver jag inte oroa mig ifall jag överdoserar.

Chili och cayennpeppar ger hettan jag vill ha i min smoothie och gifter sig bra med mangon. Gurkmejan är en antiinflammatorisk hjälte och ska alltid konsumeras med svartpeppar. Svartpepparn hjälper din kropp att ta upp ämnena och förstärker effekten av gurkmejan. Så ha för vana att alltid addera svartpeppar till din gurkmeja.

Sådär! Där har ni mitt förfinade recept på en riktig grön supersmoothie packad med antiinflammatoriska egenskaper. Det skall dock läggas till att det är alltid kul att själv experimentera med recept och hitta just din egen favoritsmak på smoothie. Fantasin är det enda som sätter gränser och det går alltid att variera i oändlighet. Det är roligt att leka med recepten i köket, men ibland vill man bara ha något man vet funkar: Och då är detta recept alltid en vän i nöden.

4 reaktioner till “Recept på antiinflammatorisk grön smoothie.”

  1. Okej, jag ska nog ge den gröna smoothien en chans till efter att jag läst detta. Jag testade Food farmacys gröna, den var svår. Vanesak antagligen, men den var svår.
    En liten dum fråga, skulle man kunna förbereda ”portionspåsar” med frukten, avokadon och kålen och stoppa i frysen? 🤔😊😃

    1. Åh vad roligt att du vill testa 😀 jag hoppas du kommer gilla detta recept! 😀 Visst kan du förbereda portionspåsar, var bara noga med att skiva allt i småbitar så din mixer klarar av att mixa det 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *